Wie is Sint-Michiel?

Michiel of Sint-Michaël is een aartsengel.

Zowel het oude als het nieuwe testament bevatten verhalen over hem. Apokalyps 12 vertelt hoe de aartsengel een gevecht met de draak wint. In het tiende hoofdstuk van het boek Daniël wordt gezegd dat Michaël de enige vorst is die Daniël helpt. Volgens het twaalfde hoofdstuk zal Michaël in de eindtijd opstaan om ook dan het volk te beschermen.

Legenden over Sint-Michiel.

Deze vertellen over zijn verschijningen. Zo wordt er verteld dat Michaël ervoor zorgde dat een man die een vergiftigde pijl naar een weggelopen stier schoot, zelf geraakt werd door de pijl. Bij een andere verschijning zou hij aan een bisschop de opdracht gegeven hebben om een kerk te bouwen. Sint-Michaël zou voor een derde keer verschenen zijn in Rome, op wat men nu de Engelenburcht noemt. Nog een andere legende vertelt over hoe Michaël verscheen aan een doodzieke man en hem een drank liet drinken die hem weer gezond maakte.

Sint-Michielszomer.

Dit is de naam die gegeven wordt aan de periode van eind september tot half oktober waarin men soms nog kan genieten van mooie nazomerdagen.

29 september is zijn feestdag. Sint-Michiel is de patroonheilige van de wapendragers en allerhande beroepen die met de weegschaal te maken hebben, gaande van apothekers, over ambulanciers tot bakkers

(bron; www.godsdienstonderwijs.be)